Speciál časopisu Echo zdarma

Proč je dobré mít v čele Česka monarchu. K zamyšlení i studijním účelům.

Článek

Klára Doležalová: Žít jako králové? Trpěli bychom zimou. Dnešní doba je luxus

Byla jednou z hlavních tváří pořadu O poklad Anežky České a díky tomu se králům a monarchům dostala doslova do kuchyně. Co ji překvapilo? Proč by ona sama nechtěla v dávných dobách žít na hradu nebo zámku? A proč podle ní současná politika ztrácí úroveň? Přečtěte si to nejzajímavější ze 13. dílu podcastu Hradní harašení.

O životě králů, královen a monarchů se ve školách většinou učí nutné minimum a jejich život si často představujeme až pohádkově. Ostatně se ve společnosti hojně používá slovní spojení “žít si jako král”. Sama moderátorka a bývalá herečka Klára Doležalová, která několik let společně s Markem Ebenem spolumoderovala pořad O poklad Anežky České, si o takovém žití ví své. Monarchům se díky tomu dostala doslova až do kuchyně (často tzv. černé) a mnohdy to nebylo zrovna lehké natáčení

„Překvapilo mě, jak rozdílné vlastně bylo to, jak si člověk život králů a královen představoval a jak to bylo ve skutečnosti. V hlavě máme často pohádkové představy, jak bylo všechno nádherné a ideální. Ale když to pak srovnám s tím luxusem, co máme dnes, tak je to naprosto neporovnatelné. Kdybychom my nyní žili jako tehdejší králové, tak bychom trpěli. Hlavně ta zima byla příšerná,” směje se Doležalová. O krutém chladu tehdejších kamenných sídel může vyprávět.

Odhodit kabát a vypadat skvěle

Při natáčení pořadu o české historii O poklad Anežky České musela Klára často doslova odhazovat kabát. „Zima byla na hradech a zámcích vždy zdaleka to nejhorší. Všude studené a kamenité stěny. Pan režisér navíc často vyžadoval, abychom sundali kabáty. Čemuž rozumím, na záběrech by to vypadalo hloupě. To bylo drsný, doslova jsme v zimě s dalšími moderátory mrzli,” vypráví Doležalová.

A co Kláru na natáčení překvapilo dál? Kolik památek Česká republika má. Podle ní by pořad klidně mohl pokračovat ještě mnoho let a pořád by bylo kam jít. České luhy a háje  mají prostě co nabídnout. 

Vytrácí se tradice a chybí úroveň

Jak je již v podcastu Hradní harašení zvykem, zeptali jsme se, jestli má podle Doležalové monarchie v dnešní době místo. „Má odpověď je ano i ne. Když bych ale řekla že ano, tak především proto, že má tradici a kulturu. Monarchie má úroveň, která se v dnešní politice vytrácí,” říká. 

Podle Doležalové v Česku chybí velký morální vzor. „Určitě by vzorem mohl být monarcha, ale česká společnost na to není nastavena. Koho vlastně vybrat? Někoho z lidu? Co si budem, Čechy poznamenalo i mnoho let komunismu. Tak nejsou připraveni mít krále,” myslí si. Na druhou stranu sama uznává, že je v Česku obrovské historické dědictví a Češi ho přestávají dostatečně vnímat a mělo by se jim připomínat.

Co mě prioritně štve, je, že do politiky dostávají lidé, kteří tam nemají co dělat. Za prvé nemají žádný morální kredit, nemají vzdělání, nevidí věci v souvislostech, nejsou moudří, nejsou uvážliví, nejsou diplomatičtí. To mi velmi chybí, protože politika je o diplomacii a ne o tom, že se budeme hádat a křičet na sebe sprostá slova,” postěžovala si na současnou úroveň politiky moderátorka, která se ptá, kde mají mít dnešní mladí lidé vzory.

„Do politiky se dostávají lidé, kteří tam nemají co dělat. Bez morálního kreditu a vzdělání.”

Nový český panovník

Koho by si Klára Doležalová dokázala představit jako nového českého panovníka nebo panovnici, ptáte se? Odpověď je jasná! Musí být bezpochyby bezúhonný, vzdělaný, kultivovaný, noblesní, spravedlivý a velkorysý. „A ještě by mohl být mladý a krásný,” směje se. „Myslím si, že do této role se člověk musí narodit. Musí tam být ta příprava od útlého dětství,” říká Doležalová.

Trapasy ve vysílání zpráv

Zajímá vás více z podcastu Hradní Harašení, jehož hostkou byla bývalá herečka a moderátorka Klára Doležalová? Dozvíte se v něm například také: 

Jaké trapasy se Kláře staly při živém vysílání zpráv?

Vrátila by se k herectví, kdyby dostala zajímavou nabídku?

Proč začala podnikat s olivovým olejem? A má vlastní olivový háj?

Nejen to se dozvíte ve 13. dílu podcastu Hradní harašení, který si již nyní můžete pustit na Spotify nebo Apple podcasts. S dalšími díly podcastu se na vás budeme již pravidelně těšit vždy 15. den v měsíci. 
Aby vám nic neuniklo, sledujte náš Instagram, Facebook a Youtube Českého královského institutu. Píšeme, natáčíme a dokumentujeme vše o novodobé i dávné historii naší země. 

Sdílejte článek:

Facebook
LinkedIn

Má monarchie v 21. století místo?

Zkoumáme – debatujeme – vzděláváme

Sdílejte článek:

Kategorie blogu

Autoři

Sociální sítě

Nejčtenější články

Blog

Další články

Kategorie blogu

Autoři

Sociální sítě

Nejčtenější články